Publicerad den Lämna en kommentar

Starta firma med företagslån

Om du tänkt starta ett företag kanske du behöver ett bra företagslån. Har du inte tillräckligt med pengar sparade är ett företagslån perfekt att ta, då kan du sätta igång och iordningställa ditt företag fortast möjligt. Ju fortare desto mer pengar får du in i verksamheten. Att du behöver företagslån kan bero på att du behöver till investeringar, bygglån, likviditetslån eller något helt annat.

Ta kontakt med banken
Du tar kontakt med banker som ger företagslån och jämför dem noga. Alla banker har heller inte samma villkor. Det kan även vara svårt för dig som låntagare att hitta rätt i djungeln av alla banker som ger företagslån. Har du en vän som jobbar inom bankvärlden kan du be honom/henne om hjälp. Annars får du läsa noga på nätet om bankernas för- och nackdelar. Ska du starta en firma tillsammans med andra, ja då kan alla sätta sig tillsammans och diskutera, skriva ner det som känns positivt och det som känns negativt. När du till slut hittat en bank ber du dem skicka dig en gratis offert, gällande deras krav på dig som låntagare.
Företagslån
Vad krävs för ett företagslån?
Hos de flesta banker som lånar ut pengar som företagslån brukar lånebeloppen ligga på 500 000 till 300 000 000 kronor. Återbetalningstiden brukar oftast ligga på högst fem år. Det är viktigt att du vet om du ska låna långsiktigt eller kortsiktigt. Gäller det en långsiktig investering är det bäst med en längre återbetalningstid, som är på fem år. Givetvis kan du avbetala lånet under en kortare tid. Det krävs att företaget är registrerat i Sverige och att det är aktivt. Om det är en enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag eller aktiebolag spelar ingen roll. Om du precis startat firman går det också bra att ansöka, men det finns ett krav och det är att den som ansöker ska ha en ledande roll i företaget.

En långivare, en kreditupplysning
Precis som när du lånar pengar som privatperson, kontaktar du bara en låneförmedlare och de tar en kreditupplysning, likadant gäller vid företagslån. Du går in på den banks hemsida som du valt och där fyller du i alla uppgifter som krävs, det går fort att göra det. Sedan tar det ungefär ett dygn innan du får svar. Ett bra råd är att invänta tills alla långivare svarat så du kan titta igenom dem innan du bestämmer dig. Du förbinder dig heller inte till något och kan tacka nej om de företagslån du fick inte kändes bra för dig. Då tar du bara och ansöker på en annan bank som ger företagslån.

Företagslån utan säkerhet
De flesta banker och långivare kräver en personlig borgen när de ska låna ut pengar till företag. Det är egentligen ingen säkerhet utan betyder att en eller flera inom bolaget påtar sig att själva betala av lånet om företaget inte klara av att betala av skulden som skrevs på kontraktet. Om lånet var mellan 500 000–3 000 000 kronor kan det skrivas en företagsinteckning som ska gälla. Om detta ska gälla ska det stå tydligt i låneerbjudandet.

Företagsräntan
Alla långivare hanterar din ansökan om företagslån enskilt, och räntan sätts efter din kreditvärdighet. Det är inte den banken du skickat in ansökan till utan dem som samarbetar den. Det är alltså de andra långivarna som skickar sina offerter till dig som bestämmer räntan och amorteringen utifrån den kreditupplysning de gjort på dig och ditt företag. De är även de långivarna som bestämmer om eventuella borgensmän behövs.

Återbetalning
Det är banken och de långivare de samarbetar med som bestämmer hur hög amorteringen och räntan ska vara varje månad. De vill helst att avgifterna betalas via autogiro eller direkt från företagskontot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *